Ultimele acte normative introduse in PortalInstitutiiPublice.ro
Mai022019
Criterii specifice de evaluare a cadrelor didactice din invatamantul superior
de Portal Institutii Publice
02 Mai 2019
La evaluarea cadrelor didactice din invatamantul superior se utilizeaza o serie de criterii specifice, anume:
1. Activitatea didactica. Evaluarea calitatii activitatii didactice este sintetizata de catre seful de Catedra (Departament) intr-o fisa de evaluare. in Fisa de evaluare se rezuma informatii din urmatoarele surse:
(a) autoevaluarea activitatii didactice facuta de catre salariat, (b) ...
Mai022019
Reglementarea activitatii cadrelor didactice
de Portal Institutii Publice
02 Mai 2019
Potrivit art. 303 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, rezultatele si performantele activitatilor didactice si de cercetare ale personalului didactic si de cercetare dintr-o universitate sunt evaluate periodic, la intervale de maximum 5 ani. Aceasta evaluare se face in conformitate cu o metodologie aprobata si aplicata de catre senatul universitar.
Evaluarea de catre studenti a prestatiei ...
Mai012019
Contestarea evaluarii
de Portal Institutii Publice
01 Mai 2019
Solutionarea contestatiilor in legaturacu stabilirea salariilor de baza individuale, a sporurilor, a premiilor si a altor drepturi care se acordapotrivit legii, prin aplicarea criteriilor de evaluare, este de competenta ordonatorilor de credite.
Contestatia poate fi depusain termen de 15 zile lucratoare de la data luarii la cunostintaa actului administrativ de stabilire a drepturilor ...
Apr302019
Criteriul rezultatelor obtinute
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Intre criteriile de evaluare a personalului platit din fonduri publice se numara cel al rezultatelor obtinute. Acesta constituie un criteriu special, din mai multe puncte de vedere.
Mai intai trebuie subliniat faptul ca prezenta unui astfel de criteriu nu transforma obligatia lucratorului dintr-o obligatie de mijloace intr-o obligatie de rezultat.
Acest criteriu nu va fi luat niciodata in ...
Apr302019
Reglementare si particularitati
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Reglementare si particularitati
Legea nr. 40/2011 a modificat Codul muncii, introducand criteriile de evaluare profesionala printre clauzele esentiale ale contractului individual de munca (art. 17 alin. (3) lit. e).
Procedura de evaluare a salariatilor va fi cuprinsa in regulamentul intern (art. 242 lit. i) si va conditiona orice decizie de concediere a salariatului pentru necorespundere ...
Apr302019
Procedura intocmirii dosarului profesional
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Etape
Documente
I.
Funcionarului public ii este predat un exemplar al actului administrativ de numire in functia publica
Act administrativ de numire in functia publica
II.
Preluarea de catre Departamentul de Resurse Umane a documentelor personale si ...
Apr302019
Formatul standard al dosarului profesional
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Dosarul profesional include urmatoarele formulare:
formularul A – Date referitoare la dosarul profesional;
formularul B – Date cu caracter personal;
formularul C – Studiile, pregatirea profesionala si abilitatile;
formularul D – Activitatea desfasurata in afara functiei publice;
formularul E – Activitatea desfasurata in cadrul autoritatii sau institutiei ...
Apr302019
Ce este dosarul profesional?
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
In scopul asigurarii gestionarii unitare si eficiente a resurselor umane, precum si pentru urmarirea carierei functionarului public, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice raspund de intocmirea, actualizarea, rectificarea, pastrarea si evidenta dosarelor profesionale ale functionarilor publici si a registrului de evidenta a functionarilor publici.
Prin dosar profesional se ...
Apr302019
Regimul disciplinar derogatoriu
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Si de aceasta data exista uneori reglementari speciale, care se indeparteaza de normele de drept comun.
Astfel, potrivit art. 280 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, orice persoana poate sesiza unitatea de invatamant/institutia de invatamant cu privire la savarsirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara. Sesizarea se face in scris si se inregistreaza la registratura ...
Apr302019
Deosebiri de regim disciplinar intre functionarii publici si personalul contractual
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Desi in aceeasi institutie (si uneori chiar cu atributii asemanatoare) isi pot desfasura activitatea atat functionari publici, cat si personal contractual, in realitate, din punctul de vedere al regimului disciplinar, diferentele dintre aceste categorii de personal sunt notabile. Iata numai cateva dintre aceste deosebiri:
1. Daca, in cazul salariatilor, Codul muncii nu cuprinde o lista a ...
Apr302019
Procedura disciplinara in cazul personalului contractual
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
In cazul personalului contractual procedura disciplinara este cea prevazuta in Codul muncii. Aplicarea sanctiunii disciplinare va fi obligatoriu precedata de etapa cercetarii prealabile, potrivit art. 251 din Codul muncii.
Astfel, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare ...
Apr302019
Procedura disciplinara in cazul functionarilor publici
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Procedura disciplinara in cazul functionarilor publici
a) Sesizarea
Comisia de disciplina poate fi sesizata de orice persoana care se considera vatamata prin fapta unui functionar public.
Traseul sesizarii este urmatorul:
A B C D E
max. 1 an ...
Apr302019
Comisiile de disciplina pentru functionarii publici
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
Procedura aplicarii sanctiunilor disciplinare este diferita in cazul functionarilor publici fata de personalul contractual.
Astfel, in cazul functionarilor publici, pentru analizarea faptelor sesizate ca abateri disciplinare si propunerea sanctiunii disciplinare aplicabile functionarilor publici din autoritatile sau institutiile publice se constituie comisii de disciplina, reglementate prin ...
Apr302019
Disciplina angajatilor bugetari. Sanctiuni disciplinare
de Portal Institutii Publice
30 Apr 2019
La momentul incheierii contractului individual de munca, in cazul salariatilor, respectiv la momentul numirii in functia publica, in cazul functionarilor publici, angajatul intra intr-o relatie de subordonare disciplinara, asumandu-si obligatia de a indeplini ordinele primite si de a nu afecta in niciun fel disciplina muncii in institutia in care lucreaza.
In caz contrar, legea permite aplicarea ...
Apr292019
Anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 80/2001, cu modificarile si completarile aduse prin O.G. nr. 16/2018
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 80/2001, cu modificarile si completarile aduse prin O.G. nr. 16/2018 are urmatorul cuprins:
NORMATIVE DE CHELTUIELI SI LIMITE MAXIME in cadrul carora se pot aproba si efectua cheltuieli pentru actiuni de protocol
Normative de cheltuieli
Unitatea de masură
Limita maxima
I. ...
Apr292019
Normative de cheltuieli pentru institutii publice
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Ordonanta Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste normativele de cheltuieli pentru ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si pentru institutiile publice din subordinea acestora.
In ...
Apr292019
H.G. nr. 714/2018
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
I. vizeaza:
– stabilirea drepturilor si obligatiilor personalului autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, se stabilesc potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, cu exceptia cazurilor cand prin lege se prevede ...
Apr292019
Drepturile personalului pe durata delegarii
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
In cazul personalului autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de finantarea acestora, drepturile personalului, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se stabilesc:
1) pentru deplasarile in localitate sau in afara localitatii, potrivit anexei la H.G. nr. 1.860/2006 privind drepturile si ...
Apr292019
Cumulul de functii in Invatamant
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
In invatamant, executarea contractului de munca presupune efectuarea normei didactice. Orele desfaÅŸurate peste norma didactica pun problema conditiilor cumulului.
Activitatile didactice care excedeaza o norma didactica prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de cumul sau plata cu ora.
ATENTIE!
A fost eliminata din Legea educatiei nationale prevederea potrivit careia pentru ...
Apr292019
Cumulul de functii in Justitie
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
In cazul magistratilor, cumulul de functii este interzis. Art. 5 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, republicata in Monitorul Oficial nr. 825 din 13 septembrie 2005, prevede ca functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum ...
Apr292019
Cumul surselor de venit (Contract de munca + Pensie)
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Una dintre situatiile cele mai „sensibile” in ceea ce priveste cumulul de venituri de catre angajatul bugetar priveste ipoteza in care acesta beneficiaza de pensie, indeplinind conditiile de varsta si stagiu de cotizare pentru acesta.
La inceputul crizei economice, Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, ...
Apr292019
Cumulul surselor de venit (Contract de munca + Contract de colaborare)
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Contractul de munca al angajatului bugetar poate fi, de regula, cumulat cu o conventie de colaborare.
Este cazul, spre exemplu, in care angajatul bugetar desfaÅŸoara in timpul liber activitate ca persoana fizica autorizata, ÅŸi, in baza acestei calitati, incheie contracte de prestari servicii cu beneficiari.
Tot astfel, angajatul bugetar va putea cumula contractul sau de munca cu un ...
Apr292019
Cumulul surselor de venit - Functie publica + Contract de munca
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
In ceea ce priveste functionarii publici, art. 96 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei prevede ca functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau ...
Apr292019
Cumul de functii (Contract de munca + Contract de munca)
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Derularea simultana a doua contracte de munca se numeste cumul de functii. Angajatul executa in paralel (dar in diferite intervale orare ale zilei) doua sau mai multe contracte individuale de munca, in beneficiul aceluiasi angajator sau al unor angajatori diferiti.
Ca expresie a dreptului constitutional la munca, un angajat poate, ca regula, presta activitate in regim de cumul de functii, atat ...
Apr292019
Modul de evidentiere a bunurilor din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale date in administrare si inregistrarea in evidenta contabila a entitatilor auditate a prejudiciilor
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Referitor la modul de evidentiere a bunurilor din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale date in administrare si inregistrarea in evidenta contabila a entitatilor auditate a prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi, Comisiei pentru aplicarea unitara a prevederilor legale in activitatea Curtii de Conturi i s-a solicitat abordarea unitara in cadrul Curtii de Conturi ...
Apr292019
Aspecte divergente - Aplicarea dispozitiilor Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Tot cu privire la aplicarea dispozitiilor Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala, Curtea de Conturi a fost solicitata cu lamurirea urmatoarelor aspecte divergente:
1. Avand in vedere ca legea se aplica „personalului platit din fonduri publice“, precizati caror categorii de entitati ...
Apr292019
Aplicarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala
de Portal Institutii Publice
29 Apr 2019
Referitor la aplicarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala au aparut anumite probleme practice, Curtea de Conturi analizandu-le si dispunand:
A. Normele de drept care guverneaza aspectele ce formeaza obiectul analizei
1. Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din ...
Apr242019
Efectuarea unor plati care exced prevederilor legale privind procedura de executare a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar
de Portal Institutii Publice
24 Apr 2019
Cu privire la efectuarea unor plati care exced prevederilor legale privind procedura de executare a sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii, Curtea de Conturi a stabilit:
A. Normele de drept care guverneaza aspectele supuse analizei:
1. Legea nr. ...
Apr242019
Legalitatea incheierii unor contracte de publicitate de catre anumite unitati administrativ-teritoriale atat cu presa scrisa, cat si cu posturi radio-TV locale
de Portal Institutii Publice
24 Apr 2019
Este legala incheierea unor contracte de publicitate de catre anumite unitati administrativ-teritoriale atat cu presa scrisa, cat si cu posturi radio-TV locale?
A. Normele de drept care guverneaza aspectele ce formeaza obiectul solicitarii
1. Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, in care la art. 23 alin.(1), art. 54 alin. (5) si ...
Apr242019
Operatiunea de aprobare a angajarii de catre autoritati si institutii publice, a unor avocati care sa acorde servicii de consultanta, asistenta si reprezentare a angajatilor entitatii publice in fata organelor competente ale statului
de Portal Institutii Publice
24 Apr 2019
Un alt aspect care a ridicat probleme de legalitate, vizeaza operatiunea de aprobare a angajarii de catre autoritati si institutii publice, a unor avocati care sa acorde servicii de consultanta, asistenta si reprezentare a angajatilor entitatii publice in fata organelor competente ale statului/instantei de judecata penala in situatia existentei unor fapte in legatura cu serviciul.
De asemenea, ...