Cumul functie militar cu cea de solist vocal
Raspuns oferit de Adina Popescu
consilier juridic
Intrebare: Institutia noastra doreste sa angajeze un solist vocal la cumul de functii. Respectivul salariat lucreaza in cadrul armatei. Are voie sa cumuleze?
Raspuns: Conform art. 35 alin. (1) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii. Aceste prevederi sunt aplicabile si personalului contractual incadrat in institutiile publice.
Prin urmare, in temeiul art. 35 din Codul muncii, se pot cumula orice functii exceptand situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul acestora.
In acest sens sunt dispozitiile art.30 din Statutul cadrelor militare aprobat prin Legea 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.
Cadrelor militare in activitate le este interzis:
a) sa indeplineasca alte functii decit cele in care sint incadrate, cu exceptia cumulului prevazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale;
b) sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.
Conform prevederilor art.1 si 2 din Statutul cadrelor militare, prin cadre militare se intelege cetatenii romani carora li s-a acordat grad de ofiter, maistru militar sau subofiter, in raport cu pregatirea lor militara si de specialitate, in conditiile prevazute de lege. Cadrele militare sint in serviciul natiunii. Potrivit gradelor pe care le au, cadrele militare sunt constituite in corpul subofiterilor, corpul maistrilor militari si corpul ofiterilor.
Fata de prevederile legale mentionate, apreciem ca daca in speta mentionata de dvs persoana in cauza are statutul de cadru militar devin incidente prevederile alin. (2) al art.35 din Codul muncii, republicat cumulul de functii nefiind permis, intrucat exista o interdictie expresa prevazuta de o lege speciala.
Totodata, potrivit prevederilor art.2 al cap.II Reglementari specifice personalului din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul incadrat in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala este format din personal militar, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, personal civil.
In sensul acestei legi prin:
- personal militar se intelege cadrele militare in activitate, precum si soldatii si gradatii voluntari in activitate;
- politisti se intelege functionarii publici cu statut special din unitatile Ministerului Administratiei si Internelor, aflati sub incidenta Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare;
- functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se intelege functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si din Ministerul Justitiei, aflati sub incidenta Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata;
- personal civil se intelege functionarii publici si personalul contractual.
In situatia in care persoana in cauza este personal civil, dar face parte din categoria functionarilor publici devin incidente prevederile art. 96 din Legea 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.
In cazul in care aceasta persoana face parte din personalul civil, categoria personalului contractual apreciem ca, in functie de tipul functiei, aceasta poate cumula in conditiile art. 35 alin.(1) din Codul muncii, republicat.
Intrebari similare din categoria Angajare
Mai082025
Vacantare post unic
de Ana Bontea
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare: Teatru, institutie publica de cultura: contractul pe durata determinata (personal contractual), expira la 30.06.2025. Este post unic, se da concurs pentru durata nedeterminata, in luna iunie. Ce lege stipuleaza concret ca nu se impune asteptarea vacantarii postului? Va multumesc anticipat! Cu stima, Contabil sef, Ionica Macovei
Apr112025
Pregatire si calificare personal cu atributii in domeniul asistentei sociale
de Florentina Buzea
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare: Este legal ca in cadrul unui compartiment de asistenta sociala din cadrul Primariei sa fie angajati inspectori care nu au pregatire de specialitate, respectiv in domeniul asistentei sociale? Am inteles ca exista o lege care prevede ca aceste persoane sa aiba pregatire in domeniul respectiv. Daca sunt deja angajate persoane care au pregatire in cu totul alt domeniu, este normal sa ocupe functiile ...
Mar292025
Vacantabilitate post
de Florentina Buzea
valabil la 29 Mar 2025
Intrebare: Art. VII din OUG 12/2025 prevede o derogare de la art. VII alin. (1) si alin. (5) din OUG 156 din 2024, in sensul ca: in anul 2025, autoritatile si institutiile publice organizeaza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante si/sau vacantabile ca urmare a aplicarii prevederilor art. 38 alin. 10 din Legea-cadru 153/2017. Ce se intelege prin sintagma vacantabil?
Mar262025
Ocupare post vacant. Derogari
de Florentina Buzea
valabil la 26 Mar 2025
Intrebare: In contextul OUG 156/2024, se poate organiza concurs pentru ocuparea unui post de sofer in cadrul Serviciului de Voluntariat Pentru situatii de urgenta - Formatia de Pompieri civili? Mentionam ca postul a fost vacantat in anul 2024, fiind la scos la concurs la sfarsitul anului 2024, dar postul nu a fost ocupat. Problema este ca formatia nu isi poate desfasura activitatea corespunzato cu un om in ...
Mar222025
Ocupare post vacant in anul 2025
de Florentina Buzea
valabil la 22 Mar 2025
Intrebare: In luna noiembrie 2024 s-a vacantat un post care a fost scos la concurs imediat in luna decembrie 2024 in baza art. VII, alin. (3) din OUG 115/2023. La concurs nu s-a prezentat niciun candidat. Precizez ca art. VII, alin. (3) din OUG 115/2023 in baza caruia se scoteau la concurs posturile care deveneau vacante in anul 2024 nu este abrogat. Putem sa scoatem inca o data postul la concurs in 2025?
Mar132025
Situatia pensionarilor angajati dupa emiterea deciziei de pensionare. OUG 92025
de Florentina Buzea
valabil la 13 Mar 2025
Intrebare: In contextul art. IV din OUG 9/2005, persoanelor care sunt deja incadrate la pensie pentru limita de varsta, dar au fost angajate in posturi contractuale in urma unui concurs, li se va inceta contractul de munca? Eu consider ca nu, ci doar celor care sunt angajate si se incadreaza la pensie pentru limita de varsta, li se inceteaza contractul de munca, ca urmare a primirii deciziei de pensionare ...