Calcularea zilelor de munca dupa rechemarea din concediul de odihna
Raspuns oferit de Adina Popescu
consilier juridic
Intrebare: Personalul contractual al institutiei noastre a fost rechemat din concediul de odihna. Cum sunt considerate zilele lucrate in urma rechemarii, cum apar in pontaj si implicit cum se ajunge la recuperarea sumei acordate in avans?
Raspuns: Potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1990, in cazul in care concediul inceput la o anumita data este intrerupt, indemnizatia nu se restituie. In aceasta situatie se va proceda la regularizarea platilor in raport cu indemnizatia de concediu aferenta zilelor de concediu neefectuat si cu salariul cuvenit salariatului pentru perioada lucrata dupa intreruperea concediului, sau cu drepturile cuvenite pe aceasta perioada, dupa caz, potrivit legii. Ca urmare, personalul rechemat la lucru va fi pontat, procedandu-se la regularizarea platilor efectuate catre acesta cu titlu de indemnizatie de concediu, respectiv salariu.
Rechemarea nu se poate realiza nemotivat, ci doar pentru cazuri de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. Fireste, daca salariatul isi exprima acordul de a reveni, nu mai este necesara invocarea unor astfel de motive. In niciun caz salariatului rechemat din concediul de odihna nu pierde dreptul la efectuarea zilelor de concediu ramase.
Cat priveste conceptul de „interese urgente”, acesta a fost apreciat de catre instante de la caz la caz. In general, este vorba despre situatii care au intervenit dupa ce salariatul a plecat in concediu, si care nu puteau fi anticipate la data inceperii concediului acestuia.
Pentru anumite categorii de personal se prevede expres dreptul angajatorului la rechemarea din concediu nu numai pentru situatii de forta majora sau interese urgente, ci pentru orice cazuri justificate.
Exemplu
Ordinul nr. 5.559/2011, al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, pentru aprobarea Normelor meto- dologice privind efectuarea concediului de odihna al per- sonalului didactic din invatamant, publicat in Monitorul Oficial nr. 723 din 13 octombrie 2011, art. 1 alin. (5) prevede ca, in cazuri justificate, conducerea unitatii/institutiei de invatamant poate intrerupe concediul legal de odihna, persoanele in cauza urmand a fi remunerate pentru munca depusa. Textul este emis in aplicarea art. 267 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
Intrebari similare din categoria Concediu de odihna
Iul022025
Numar zile CO conform transelor de vechime pentru salariatii bugetari. Salariat bugetar cu timp patial in cumul de functii
de Ana Bontea
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare: Va rog sa ma ajutati sa pot clarifica care este nr corect de zile de concediu de odihna conform transelor de vechime. Dar pentru o persoana care are contract de munca cu 4 ore, iar functia de baza o detine la alta institutie?
Iun052025
Concediu suplimentar in cazul detasarii unui functionar public
de Ana Bontea
valabil la 05 Iun 2025
Intrebare: Un functionar public care este detasat in institutia noastra, beneficia la institutia de baza de un concediu suplimentar pentru conditii deosebite. In conditiile detasarii in institutia noastra, poate beneficia aici si de acel concediu suplimentar, chiar daca noi nu avem aceleasi conditii deosebite la nivel de institutie? Eu consider ca da, insa sunt pareri contrare mie la nivel de institutie.
Apr152025
Efectuare CO restant dupa incapacitate temporara de munca
de Florentina Buzea
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare: Va rugam frumos sa ne ajutati cu un raspuns pentru situatia urmatoare: asistent comunitar angajat la UAT are programare pentru efectuarea concediului de odihna aferent anului 2023 in luna decembrie 2023, concediu care nu se efectueaza deoarece in luna octombrie a aceluiasi an intervine o boala oncologica si ramane in concediu medical pana in 14.04.2025. Va rugam sa ne spuneti daca la intorcerea ...
Ian192025
Functionar public. Calcul salariu, acordare CO si cumul pensie cu salariu
de Florentina Buzea
valabil la 19 Ian 2025
Intrebare: 1. Va rog, cum se determina salariul de baza pentru un angajat (funtionar public) in cazul in care intr-o luna are 2 decizii (ordin). De exemplu pe perioada 1-5 ale lunii are 1000 lei si incepand cu data de 6 ale lunii are 500 lei? 2. Conform legii, in luna ianuarie 2025 se poate acorda concediul de odihna in totalitate pentru anul in curs? 3. Un functionar public poate sa cumuleze salariul cu ...
Ian102025
Concediul de odihna aferent anului 2025
de Florentina Buzea
valabil la 10 Ian 2025
Intrebare: Ne puteti sprijini cu interpretarea din punct de vedere juridic a art. III, alin. (5) din OUG 156/2024? - in anul 2025, pentru personalul din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ...
Dec162024
Numar de zile de CO in functie de gradatie
de Florentina Buzea
valabil la 16 Dec 2024
Intrebare: Unui salariat i se schimba transa de vechime in cursul anului calendaristic, trecand de la gradatia 2 la gradatia 3. La cate zile de concediu de odihna are dreptul tinand cont ca numarul de zile de concediu de odihna intre 1 si 10 ani (gradatia 1 si 2) sunt 21 zile si peste 10 ani (gradatia 3, 4, 5) sunt 25 zile lucratoare?