Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
Soft Legislativ Legis PLUS Business. Aveti la dispozitie toata baza de date legislativa din Monitorul Oficial plus sute de modele de contracte, cereri si acte, alaturi de toate Codurile din Romania si legislatia europeana la zi!
Portal actualizat la 30 Ianuarie 2023 Un produs marca Rentrop&Straton

Angajare pensionar. Modificarea duratei CIM incheiat initial pe perioada determinata

Raspuns oferit de Adina Popescu
Adina Popescu
consilier juridic

Intrebare: Va rugam sa aveti amabilitatea a ne lamuri asupra urmatorului aspect:
O persoana pensionata pentru limita de varsta care, a ocupat un post vacant prin concurs (postul nu era vacant pe perioada determinata) si a fost angajata pe o perioada de 36 de luni, mai poate continua activitatea pe acelasi post, in ce conditii si pentru cat timp? Intrucat concursul a fost sustinut pe un post vacant, se poate modifica durata CIM incheiat pe perioda determinata, prin act aditional, in CIM pe perioda nedeterminata, cu acordul partilor?
Mentionam ca Universitataea Tehnica Iasi are abonament la firma Dvs din aprilie 2018. Avem rugamintea sa transmiteti raspunsul Dvs, daca se poate cat mai urgent,. pe adresa de e-mail:


Raspuns:

Intr-adevar, Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 83 lit. g) posibilitatea de a incadra in munca cu contract de munca pe perioada determinata o persoana care are calitatea de pensionar.

In opinia noastra, prevederea de la art. 83 lit. g) nu exclude expres posibilitatea ca angajatorul sa decida incadrarea persoanelor care au calitatea de pensionar cu contract de munca pe perioada nedeterminata.
In situatia prezentata de dumneavoastra, apreciem ca se poate modifica contractul individual de munca din contract incheiat pe perioada determinata, in contract incheiat pe perioada nedeterminata, mai ales ca postul scos la concurs era vacant permanent (pe perioada nedeterminata).
Insa, avand in vedere ca este vorba de o institutie publica, apreciem ca modul de incadrare a persoanelor care au calitatea de pensionar – fie pe perioada determinata, fie nedeterminata, inclusiv cazurile/situatiile in care pot fi modificata durata contractului este o decizie de management si ea ar trebui aprobata printr-un act al conducatorului institutiei (decizie, dispozitie, ordin, procedura interna, regulament intern etc), care sa fie adusa la cunostinta salariatilor, asigurandu-se astfel transparenta si premisele aplicarii unitare in toate cazurile.

 

valabil la 20 Sep 2018

Intrebari similare din categoria Contract individual de munca perioada determinata

Dec272022

Consilier personal primar

de Adina Popescu valabil la 27 Dec 2022
Intrebare: Este posibila angajarea in functia de Consilier personal al Primarului a unei persoane care este angajata cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata, la o alta institutie, dar are contractul individual de munca suspendat din motive personale?
Dec152022

Incadrare pensionar la cabinetul demnitarului

de Nedelcu Alexandra valabil la 15 Dec 2022
Intrebare: Va rugam sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere cu privire la urmatoarea situatie: un pensionar care cumuleaza pensia cu salariul in conditiile legii, poate fi incadrat la cabinetul demnitarului pe intreaga durata a mandatului acestuia in temeiul prevederilor art. 548 alin. (1) si (3) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, ...
Iul172022

Incetare CIM. Compesare CO neefectuat

de Nedelcu Alexandra valabil la 17 Iul 2022
Intrebare: La un spital se angajaza o persoana pe perioada determinata in contextul pandemic fara concurs, isi incheie contractul de munca odata cu incheierea starii de alerta si participa la examenul pe post, in aceeasi functie, in aceasii unitate, pe care il si promoveaza. Intre cele doua contracte de munca (initial si urmatorul) exista o singura zi de intrerupere. Intrebare: beneficiaza salariatul de ...
Feb282021

Numire administrator public si temei suspendare CIM

de Nedelcu Alexandra valabil la 28 Feb 2021
Intrebare: Incepand cu data de 23.11.2020, conform prevederilor art. 244 alin.(1) (2) (3) din OUG 57 din 2019 a fost numit pe functia contractual de conducere de administrator public, in temeiul unui contract de management, pana la expirarea mandatului primarului o persoana care a ocupat o functie contractuala, pe perioada nedeterminata, de executie in cadrul unei institutii publice - CTF Calafat 1DGASPC ...
Feb192021

Prelungire CIM peste varsta standard de pensionare

de Nedelcu Alexandra valabil la 19 Feb 2021
Intrebare: Pentru a putea beneficia de prevederile art. 4 din Legea 93/2019, o persoana care si-a exprimat dorinta de a prelungi contractul individual de munca peste varsta standard de pensionare, si a prelungit contractul de munca pentru un an, in anul urmator este nevoie sa depuna o alta cerere pentru prelungirea contractului individual de munca sau se intelege de la sine din prima cerere cand si a ...
Ian272021

Contract de servicii medicale vs CIM

de Nedelcu Alexandra valabil la 27 Ian 2021
Intrebare: Intrebarea mea este legata de faptul daca pe perioada starii de alerta (stare actuala in Romania), in cazul angajarii unuia sau mai multi medici, este ok ca aceasta sa se faca cu contract de prestari servicii medicale sau contract de munca individual pe perioada determinata? Spun aceasta din doua motive: in primul rand, salarizarea medicilor este la un nivel mare asa ca venitul acestora rezultat ...
x