Prima de instalare. Impozit si contributii sociale
Raspuns oferit de Portal Institutii Publicecontabil
Intrebare: La incadrarea in munca la o institutie publica cu sediul in alta localitate decat cea de domiciliu, functionarul public beneficiaza de o prima de instalare egala cu salariul de baza, conf art 28 din Legea 330 /2009 si ordonanta 6 /2007.
Intrebare
Prima de instalare sunt venituri asimilate salariilor?
Se calculeaza toate contributiile aferente salariului si impozit pe venit?
Care e valoarea neta ce o primeste salariatul?
Raspuns:
Baza legala raspuns:
- Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor public, daca salariatii au statut de personal contractual;
- Codul fiscal din 2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Baza legala pentru acordarea indemnizatiei de instalare este art. 90 din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare si se acorda in cazul transferului in interesul serviciului daca functionarul public isi da acordul in scris.
Legea 330/2009 a fost abrogata prin Legea 284/2010, iar aceasta din urma a fost abrogata prin Legea 153/2017.
In cazul transferului in interesul serviciului in alta localitate, functionarul public transferat are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioara celei in care se transfera, la acoperirea tuturor cheltuielilor de transport si la un concediu platit de 5 zile.
Plata acestor drepturi se suporta de autoritatea sau institutia publica la care se face transferul, in termen de cel mult 15 zile de la data aprobarii transferului.
In conformitate cu prevederile art. 71, alin 4, lit. n indemnizatia de instalare nu se supune impozitului pe venit.
In conformitate cu prevederile art. 142, lit. m indemnizatia de instalare nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.
Extras din art. 90 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
Art. 90. - (1) Transferul poate avea loc dupa cum urmeaza:
a) in interesul serviciului;
b) la cererea functionarului public.
(2) Transferul se poate face intr-o functie publica pentru care sunt indeplinite conditiile specifice prevazute in fisa postului.
(3) Transferul in interesul servicului se poate face numai cu acordul scris al functionarului public transferat. In cazul transferului in interesul serviciului in alta localitate, functionarul public transferat are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioara celei in care se transfera, la acoperirea tuturor cheltuielilor de transport si la un concediu platit de 5 zile. Plata acestor drepturi se suporta de autoritatea sau institutia publica la care se face transferul, in termen de cel mult 15 zile de la data aprobarii transferului.