Modalitate de plata pensie intretinere copil
Raspuns oferit de Portal Institutii Publice
contabil
Intrebare: In cadrul institutiei publice sunt doi salariati sot si sotie divortati iar sotul plateste pensie alimentara sotiei pentru copil.
In statul de plata al sotului poate sa apara la retineri din salarii pensia alimentara pentru copil si la sotie sa fie adaugata in stat tot la partea de retineri dar cu plus (ca suma primita in plus peste valoarea drepturilor cuvenite in luna respectiva)? In aceste conditii ar fi ca o compensare intre drepturile celor doi soti si nu se mai face ordin de plata distinct pentru pensie alimentara din drepturile cuvenite sotului.
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 453 alin. (2) Cod de procedura civila, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.
De asemenea, conform prevederilor art. 533 alin. (1) din Codul civil, pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
Astfel, apreciem ca angajatorul are obligatia sa isi execute obligatiile decurgand din calitatea de tert poprit in limitele stabilite de sentinta judecatoreasca, adica cu respectarea intocmai a hotararii judecatoresti prin care parintele a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului. De regula, instanta accepta orice modalitate de plata a pensiei de intretinere.
In situatia in care parintii copilului sunt salariati ai aceleasi unitati, apreciem ca sumele platite si respectiv incasate cu titlu de pensie de intretinere a copilului pot fi incluse in statul de plata al unitatii, insa trebuie evidentiate in mod distinct pentru a se putea tine o evidenta clara a platilor si respectiv incasarilor si pe cale de consecinta pentru a se face dovada clara a indeplinirii obligatiei de intretinere a copilului astfel cum a fost aceasta hotarata de instanta de judecata.
Asadar, apreciem ca esentiala este indeplinirea obligatiei de plata a pensiei de intretinere si respectiv efectuarea platii si evidentierea acesteia in situatia financiara a celor doi soti, nefiind considerata obligatorie o anumita modalitate de plata.
Intrebari similare din categoria Obligatiile angajatorilor
Mai142025
Control medical anual asistent personal
de Florentina Buzea
valabil la 14 Mai 2025
Intrebare: Asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, sunt obligati sa efectueze controlul anual pentru medicina muncii? Ma refer la cei angajati de primarii, nu de asistenti personali profesionisti.
Apr182025
Anulare HCL. Reorganizare
de Florentina Buzea
valabil la 18 Apr 2025
Intrebare: Un angajat castiga in instanta anularea unei hotarari de consiliu prin care a fost reorganizat aparatul de specialitate al primarului. De la data acelui HCL, a mai intervenit o reorganizare, dispusa de Legea 296/2023. In aceste conditii, ce se intampla? Se revine la organigrama existenta inaintea celei anulata prin instanta, sau se reintegreaza doar persoana care a castigat in instanta si se ...
Feb132025
Avizul comisiei paritare. Reorganizarea
de Florentina Buzea
valabil la 13 Feb 2025
Intrebare: Pentru initierea proiectului de hotarare (aprobarea hotararii) privind reorganizarea institutiei, este nevoie de avizul comisiilor paritare? Aceasta situatie intra sub incidenta art. 489 alin. (1) lit. a)?
Nov222024
Pauza de masa. Reglementare
de Florentina Buzea
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare: Va rog sa imi comunicati daca, pe intervalul pauzei de masa, angajatii primariei pot parasi sediul institutiei si in ce conditii. Mentionez ca in ROI nu este specificat acest lucru.
Oct262024
Prima de instalare in invatamant
de Florentina Buzea
valabil la 26 Oct 2024
Intrebare: As dori o lamurire privind interpretarea textului prima de instalare in invatamant se acorda in primul an de activitate de la terminarea studiilor, adica daca a terminat in anul 2023, trebuie sa se incadreze intr-o unitate de invatamant in anul 2024 ori poate beneficia si daca se angajeaza si dupa termenul de 1 an de la absolvire?
Oct242024
Audit extern
de Florentina Buzea
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare: Care este cadrul legal in baza caruia ordonatorul principal de credite poate solicita un audit extern cu privire la numarul necesar de posturi din cadrul primariei municiului pentru structura organizatorica resurse umane-salarizare?