Concediul pentru cresterea copilului se poate acorda de la data nasterii copilului
Raspuns oferit de Portal Institutii Publice
contabil
Intrebare: Prin prezenta va rog sa va exprimati punctul de vedere cu privire la urmatoarea speta: In situatia in care la data de 20.01.2014 s-a nascut un copil a carui mama nu avea calitatea de angajat inainte de a naste, de la ce data tatal copilului poate solicita suspendarea raportului de serviciu, in vederea efectuarii concediului pentru ingrijirea copiluilui in varsta de pana la doi ani, conform prevederilor art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare?
Raspuns: Concediu crestere copil este reglementat, in prezent, de dispozitiile OUG 111/2010.
Potrivit art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Conditiile de acordare sunt realizarea timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului, venituri din salarii, venituri din activitati independete, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului.
Optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 este:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
Valoarea unui ISR este 500 lei (art. 33 indice 1 din Legea 76/2002).
Art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca beneficiaza de drepturile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
Asadar, tatal copilului este una dintre persoanele indreptatite care are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (in varsta de pana la un an, doi ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara sau de stimulentul de insertie, dupa caz, daca acesta indeplineste conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt prevazute in actul normativ.
In situatia in care mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate prevazut de OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda de la data nasterii copilului daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului (art. 15 alin. (1) lit. b) din OUG 111/2010).
In aceasta situatie, la cererea salariatului, contractul de munca va putea fi suspendat la data nasterii copilului.
Intrebari similare din categoria Suspendare CIM
Iul062024
Concediul pentru incapacitate de munca. Stagiu de cotizare
de Florentina Buzea
valabil la 06 Iul 2024
Intrebare: Unui functionar public care a avut concediu medical un an de zile, i se considera aceasta perioada vechime in munca la calculul indeplinirii conditiilor de pensionare?
Feb212024
Obligatii fiscale declarative pe perioada suspendarii de drept a functionarului public
de Dani Cucu
valabil la 21 Feb 2024
Intrebare: In cazul unui raport de serviciu suspendat pentru trimitere in judecata, salariatul apare in continuare in pontaj si se declara in continuare in D112, pana la solutionarea situatiei?
Iul122022
Vouchere de vacanta persoana in CCC
de Nedelcu Alexandra
valabil la 12 Iul 2022
Intrebare: Fiind o institutie publica finantata integral din bugetul de stat, (serviciul de ambulanta judetean), avem persoane care au calitate de salariat, dar pentru care este suspendat CIM-ul pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Pentru a nu pierde indemnizatia lunara asigurata pentru cele 2 ani de la Statul Roman, intrucat posturile sunt ocupate cu CIM determinat, aceste persoane au dreptul de a ...
Sep102020
Zile CFP interese personale personal contractual IP
de Nedelcu Alexandra
valabil la 10 Sep 2020
Intrebare: Suntem o instututie publica cu personal contractual. Va rugam sa ne specificati, de cate zile de concediul fara plata se acorda unui salariat pentru interese personale. Cum se procedeaza in aceast caz?
Iun022020
Concediu de odihna pe durata perioadei de somaj tehnic
de Gabriela Dita
valabil la 02 Iun 2020
Intrebare: Suspendarea CIM ca urmare a somajului tehnic, afecteaza durata concediului de odihna? acesta se calculeaza in raport cu perioada de munca efectiv prestata?
Mai012020
Suspendare de drept pentru motive medicale
de Nedelcu Alexandra
valabil la 01 Mai 2020
Intrebare: Avand in vedere prevederile art. 512 si 513 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, va rog sa ne precizati daca pentru perioadele in care functionarul public se afla in concediu de maternitate, concediu pentru risc maternal, concediu pentru incapacitate de munca, pe o perioada mai mare de o luna, este obligatorie emiterea unei dispozitii de constatare a situatiilor respective, in conditiile ...